November 18, 2011

hOoRaY...!! itS sChOoL HoLidaY

hye sume... tau x skunk ni tyme ape??? school holiday. mst byk perancangan yg kowg nk bt kn? sme la mcm mia. byk bende nk bt. hope cuti ni bermakna la sket, terisi ngn aktiviti yg berfaedah.

mia nk jogging, nk g tgok movie ngn adik >ble die abes exm la<, jalan2 n so on. tp bnde yg pling mia xsbr, mia nk pg Langkawi ngn sume family mia bln 12 nnt. hope xbnjir la nnt ekk...

ok la smpi kt sini jer. mia pon xmndi lg ni, nk siap2 nk blik umah kt sban. kowg take care yer. see yaa...~~ =)

November 15, 2011

buAng tEbiaT

hye sume. 

ari 2 kan, mia n adik mia g amik gmbr saje2 kt taman tasik seremban. sbb ape?? sbb dh xde tempat len yg kterg nk pg. 

amik2 gmbr xsdr dh pkul 6 tyme ni. tau2 nk hujan. jom tgok gmbr nk? xcntek sgt sbb gne hp jer, hikhikhik...




len kali kterg nk wt fotoshoot la plak, tp xtau la lokasi kt mane. sje amik gmbr ske2, hilgkan stress. >,<

November 1, 2011

ish..!!! gambaR miA ke Nih? LeN mCm Jer, hik3..

hye sume...

arini rse cm nk share je gmbr Mia tyme sek rndah n muda2 dulu. jom kita intai2, tp jgn gelakkan tau, nnt Mia kck ati br tau. >.<

gmbr tyme drjah satu. ce teka Mia yg mne stu?? 

 ni plak tyme drjh 4. obsess gler ngn cekgu2 praktikum. last2, skunk ni Mia plak yg jd cekgu praktikum. mjd kesukaan budak2. >prasan kejap<

 yg ni plak tyme drjah 6. nmpk cute x??? hehehe

 yg ni nmpk serabai sket. ske sgt dok krusi cekgu, la ni amik sbijik, jd cekgu. terkenan ngn krusi hikmat 2. ni gmbr yg kotor tau, bkn bj Mia yg kotor. =)

 taraa~~ yg ni ari last persekolahan drjh 6. then sume2 xjmp lg. hmpir 10 thn bpish, jmp blik kt fb. siap ade group lg. nice 2 meet 2 alls...

jOm kiTa maSaK2...Nk x??? simPLe n dELiciOus

hye sume...pe kabar?

cmne cuti deepavali seminggu kowg ari2? best x? mst best kan. maklum la, cuti seminggu. tp ade gak yang xcuti seminggu mcm sek adik aku. kesian. ari khamis dh kene pg sek.

entry kali ni nk share nk kowg sume stu resepi yg sedap. (bg Mia la). its so simple n delicious. sesuai utk sape2 yg nk msk senang tp hasilnye agk berkualiti. jom, kte share resepi. tp ni klu nk msk, kuantiti nye ikt gerak ati. kre msk cmpk2 jela.  


bahan2 utama:
1. halia
2. bawang besar
3. bawang putih (3 beradik ni dikisar)
4. kentang (bentuk wedges n digoreng)
5. bebola ayam/daging (homemede n gorng)


bahan2 sampingan:
1. sos cili/tomato
2. sayur cmpur (frozen vegetable)
3. lada hitam (dikisar kasar2. sng tumbuk jela)
4. garam
5. kiub ayam
6. bancuhan tepung jgung (sket jer)

first skali kte kene la bt bebola dulu. xkesh la nk guna ayam/dging kisar. (produk en.ramly). ayam/dging kisar 2 kene cmpur ngn biskut pingpong yg dh dikisar halus dlm 8 keping la. agk2 dh sebati n xlembik sgt, bole la bt bentuk bulat2. 


ni la rupe bebola ayam yg dh dicmpur ngn biskut pingpong. agak buruk kan rpenye, kepal2 kan jer. tgn Mia ni x berseni, hehehe. pas2 kte goreng la. goreng kentang dlu, br goreng bebola. klu x minyak jd cm nmpk byk buih klu greng bebola dulu.  

hasil gorengan bebola n kentang. nmpk sedap kan??? nyum3... 

then br kte msuk ke bhgian msk memsk ni. first, msukkan bahan kisar (halia, bwg beso n bwg putih secukupnya) n tumis smpi naek bau. kn kt blnder 2 ade lebihan bhn kisar, jgn bsuh dulu tau. msukkan air smpi 3/4 penuh n then tuang ke dlm bhn2 yg tgh tumis 2. cmpurkan sket sos tomato atau cili sesedap rse. tyme ni akn naek bau yg amt sedap, jgn terliur plak. 

agk2 dh mendidih, kite msukkan frozen vegetble yg byk jual kt supermarket. msk smpi empuk tau. gne la dlm speket beso. ble dh nmpk empuk sket, msukkan lada hitam, garam n satu kiub ayam. ni sume kite men agk2 je tau, tp pastikan xterlalu lebih n kurg. just nice~~

ble dh nmpk sekata n warnanye pon dh nmpk chantek, kite msukkan la bebola dan kentang yg dh digoreng 2. gaul sbati n didihkan. last skali klu kite nk nmpk kuah 2 pekat, msukkan la bncuhan tepung jgung. n then rase, sedap ke x. klu sedap n rse pon ok, dh bole jd calon menantu la nnt. 


taraa~~ ini la hasilnye. nmpk sedap kan. sesuai sgt klu nk cicah ngn roti. leh wt minum petang or sarapan pg. nice kan?? mesti cuba tau. rsenye mesti terangkat n owg pon kompem puji melambung. 

nme masakan: chicken steek/beef steek versi bebola n berkuah


selamat mencuba. >.<

tuKar naMa kpd yg LebiH sOpaN

just information:

mulai skrg, blog ni akn mggunakan kata gnti nama yg lebih sopan. dr pggunaan nama "aku" akn digantikan dengan nama "Mia". kn lebih sedap n lbih sopan. klu owg nk baca br ade feel sket, hehehe.

just nk bgtau 2 jelah. hope blog ni akn mndapat smbutan yg lbih mggalakn dr sume. sekian. =)