November 1, 2011

jOm kiTa maSaK2...Nk x??? simPLe n dELiciOus

hye sume...pe kabar?

cmne cuti deepavali seminggu kowg ari2? best x? mst best kan. maklum la, cuti seminggu. tp ade gak yang xcuti seminggu mcm sek adik aku. kesian. ari khamis dh kene pg sek.

entry kali ni nk share nk kowg sume stu resepi yg sedap. (bg Mia la). its so simple n delicious. sesuai utk sape2 yg nk msk senang tp hasilnye agk berkualiti. jom, kte share resepi. tp ni klu nk msk, kuantiti nye ikt gerak ati. kre msk cmpk2 jela.  


bahan2 utama:
1. halia
2. bawang besar
3. bawang putih (3 beradik ni dikisar)
4. kentang (bentuk wedges n digoreng)
5. bebola ayam/daging (homemede n gorng)


bahan2 sampingan:
1. sos cili/tomato
2. sayur cmpur (frozen vegetable)
3. lada hitam (dikisar kasar2. sng tumbuk jela)
4. garam
5. kiub ayam
6. bancuhan tepung jgung (sket jer)

first skali kte kene la bt bebola dulu. xkesh la nk guna ayam/dging kisar. (produk en.ramly). ayam/dging kisar 2 kene cmpur ngn biskut pingpong yg dh dikisar halus dlm 8 keping la. agk2 dh sebati n xlembik sgt, bole la bt bentuk bulat2. 


ni la rupe bebola ayam yg dh dicmpur ngn biskut pingpong. agak buruk kan rpenye, kepal2 kan jer. tgn Mia ni x berseni, hehehe. pas2 kte goreng la. goreng kentang dlu, br goreng bebola. klu x minyak jd cm nmpk byk buih klu greng bebola dulu.  

hasil gorengan bebola n kentang. nmpk sedap kan??? nyum3... 

then br kte msuk ke bhgian msk memsk ni. first, msukkan bahan kisar (halia, bwg beso n bwg putih secukupnya) n tumis smpi naek bau. kn kt blnder 2 ade lebihan bhn kisar, jgn bsuh dulu tau. msukkan air smpi 3/4 penuh n then tuang ke dlm bhn2 yg tgh tumis 2. cmpurkan sket sos tomato atau cili sesedap rse. tyme ni akn naek bau yg amt sedap, jgn terliur plak. 

agk2 dh mendidih, kite msukkan frozen vegetble yg byk jual kt supermarket. msk smpi empuk tau. gne la dlm speket beso. ble dh nmpk empuk sket, msukkan lada hitam, garam n satu kiub ayam. ni sume kite men agk2 je tau, tp pastikan xterlalu lebih n kurg. just nice~~

ble dh nmpk sekata n warnanye pon dh nmpk chantek, kite msukkan la bebola dan kentang yg dh digoreng 2. gaul sbati n didihkan. last skali klu kite nk nmpk kuah 2 pekat, msukkan la bncuhan tepung jgung. n then rase, sedap ke x. klu sedap n rse pon ok, dh bole jd calon menantu la nnt. 


taraa~~ ini la hasilnye. nmpk sedap kan. sesuai sgt klu nk cicah ngn roti. leh wt minum petang or sarapan pg. nice kan?? mesti cuba tau. rsenye mesti terangkat n owg pon kompem puji melambung. 

nme masakan: chicken steek/beef steek versi bebola n berkuah


selamat mencuba. >.<

0 comments: